NO al tancament de Nobel a Sant Joan Despí

Amb el company Josep Bracons, portaveu del grup municipal d’ERC a Sant Joan Despí, ens hem reunit amb el Comitè d’Empresa de Nobel Plástiques Ibérica o també coneguda com a Nobel Automotive. El motiu de la reunió ha estat la voluntat per part de la Direcció empresarial de tancar la planta de la companyia a Sant Joan Despí. Són més de 160 trebaalladores i treballadors afectats on més del 33% són majors de 50 anys.

La planta forma part del grup Orhan Holding, que va comprar Nobel Automotive a la multinacional Dana Corporation l’any 2007. Es dediquen a fabricar conductes de plàstic per a fluids per a diferents marques d’automòbils.

Els advocats enviats per la Direcció d’Orhan Holding van notificar a la Direcció de la planta i al Comitè que tancarien. Aquesta reunió va tenir lloc una setmana abans de l’inici de les vacances dels treballadors i les treballadores i tot ha quedat aturat fins a la presentació de l’expedient que pressumiblement serà aquest proper 24 d’agost o en dies posteriors. És just el dia que tornen de les vacances a l’empresa.

A pocs metres de la planta de Nobel hi ha Gallina Blanca, que ja va passar per aquesta situació uns mesos abans. Plou sobre mullat en aquest polígon baixllobregatí que està situat entre vivendes.

Per la informació que tenim no hi ha motivacions objectives per al tancament, de fet fa pocs mesos es va dur a terme una inversió per millorar la tecnologia de producció a la planta i són pioners dins del grup en la transformació productiva impulsant la robotització dels procediments productius.

Aquest nou conflicte laboral ens preocupa i cal que l’afrontem amb fermesa. Des d’Esquerra Republicana ens hem posat a disposició del Comitè i durem a terme diverses accions per aturar aquest tancament. Una de les claus és evitar la requalificació urbanística del solar (com ja va passar amb Gallina Blanca) i cal que el govern municipal sigui molt clar al respecte, haurien de sortir a anunciar que no hi haurà requalificacions.

A més la posició de la direcció empresarial està reforçada per la normativa laboral estatal, tan les reformes laborals de 2010 i 2012 com l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors (ET). L’autoritat laboral (Departament de Treball) no pot intervenir en el conflicte quan seria necessari perquè la reforma laboral li va reitrar l’autorització administrativa prèvia. A més, l’article 51 dóna cobertura a la presentació d’un exepdient d’acomiadament col.lectiu sense cap motivació expressa. Un drama que pateixen moltes famílies del nostre país.

Amb l’actual normativa laboral la direcció empresarial no té cap necessitat d’arribar a un acord perquè tenen cobertura jurídica, quedant desprotegida la capacitat negociadora de la part social per garantir els seus drets laborals.

L’abaratiment dels costos d’acomiadament, l’apoderament de la direcció empresarial davant del conflicte laboral, la retirada de l’autorització adminsitrativa prèvia per part de l’autoritat laboral, la capacitat de les multinacionals per moure les fitxes del seu tauler apostant sempre pels governs i territoris que els donen més facilitats i posen més diners (ajudes i subvencions) sobre la taula, més la desprotecció dels treballadors i les treballadores davant una legislació tan estatal com europea tan poc respectuosa amb els seus drets, són entre altres causes cojunturals, estructurals i puntuals les que afavoreixen a que les empreses acabin imposant el seu criteri quan volen tancar una planta sense cap motivació objectiva.

El grup d’Esquerra Republicana al Congreso ha presentat iniciatives parlamentàries per derogar les reformes laborals i l’article 51 de l’ET, però el govern de l’Estat no està per la feina. Mantenint vigent l’actual normativa laboral, Podemos i PSOE, estan facilitant la pèrdua de llocs de treball i de drets laborals , és inadmissible.

Tot el suport als treballadors i treballadores de Nobel a Sant Joan Despí!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.