Les noves mesures Covid-19, ens en sortirem!

Les mesures que dimecres el Govern de la Generalitat va comunicar en roda de premsa no només són necessàries sinó que són “imprescindibles”, tal i com ha expressat el Dr. Benito Almirante, cap del Servei d’Enfermetats Infeccioses de la Vall d’Hebron

Les mesures s’aplicaran per fer front a la segona onada de la Covid-19. Cal aprendre dels mesos que ja hem viscut i és un encert del Vicepresident Aragonès anunciar ja la implementació de noves ajudes als sectors que estaran de nou perjudicats pel tancament total o parcial de la seva activitat.

Els criteris essencials que s’han seguit són la reducció del contacte social i de la mobilitat i focalitzar en les activitats i espais on es pot perdre la traçabilitat del contagi, principal focus de neguit tan de l’administració com dels professionals de la salut.

D’aquí que, per exemple, els hotels puguin mantenir una activitat, encara que limitada, i que en els espais comuns es redueixi l’aforament a un 50% i en canvi bars i restaurants hagin de limitar la seva activitat al take away. Quina és la diferència entre ambdues activitats per tenir mesures de prevenció diferenciades? En la traçabilitat del contagi obtenim la resposta. En els hotels només hi poden accedir als espais comuns (també els bars i restaurants de l’hotel) els clients i les clientes que hi pernocten i, per tant, les seves dades ja estan monitoritzades, a més que el contacte amb la resta de la clientela és molt reduit. En canvi, aquesta traçabilitat es perd en bars i restaurants on hi ha una major mobilitat i menor control de dades. 

I precísament és en el sector de la restauració on hem de posar el focus de les ajudes sent una essencial i excel.lent mesura que s’incideixi en el pagament dels lloguers  amb la modificació del Codi Civil per permetre la reducció automàtica de lloguers en cas de tancament d’activitat per culpa de la pandèmia. Les ajudes directes al sector es doten inicialment amb 40.000.000 euros i es complementen amb altres suports com l’habilitació d’una línia extraordinària AVALIS per cobrir necessitats de liquiditat a curt termini a partir de 12.000 euros.

Però tanmateix també caldrà incidir, i en concret per la  part de l’Estat espanyol, en els ERTO on cal menció a part, perquè el desastre estructural del SEPE que s’ha visualitzat amb la pèssima gestió dels ERTO provoca una greu inseguretat tan en els treballadors i les treballadores com en els propis empresaris del sector. De que serveix un ERTO si amb un sou que no arriba ni a ser mileurista hi ha treballadors que no han cobrat durant diversos mesos? Com poden sobreviure aquestes famílies? I a sobre hem d’escoltar per part del govern autoanomenat més progressista de la història que han aplicat les mesures més socials d’europa? És vergonyós. 

A més cal afegir que si els afectats pels ERTO han pogut renegociar hipoteques o lloguers, aquestes s’hauran d’acabar pagant amb interessos i, per tant, estan abocats al deute. Treballadors precaris que encara s’empobreixen més. I s’activa una roda perversa on el deute s’acumula i els ingressos no arriben. 

La polarització social s’accentua i, per tant, tot allò que ara el Govern invertirà en els sectors afectats no ho haurà de transformar en ajudes socials i el que és més important, ajudarà en el combat contra la pobresa dels mesos que venen.

Malauradament no és l’únic sector. Aquest és un exemple concret, però que es pot traslladar a altres activitats econòmiques que sobreviuen de la precarietat laboral.

Tanmateix també per exemple, el sector de la venda no sedentària hi ha greus perjudicis, ara malauradament s’ha hagut de prendre la mesura d’afectar els mercats setmanals no sedentaris a un 30% de la seva ocupació. Però la problemàtica principal és que aquesta mesura s’ha d’aplicar en un sector que està molt perjudicat per la legislació vigent, on la competència és local i cada municipi té les seves pròpies taxes i serveis. Amb les mesures de prevenció de la Covid19 també cada municipi és una història diferent. Cal una normativa harmonitzada i una actuació dels ajuntaments que vagi en la linia de suport que necessiten els i les marxants, de fet, ajuntaments amb alcaldies d’Esquerra Republicana com Tarragona, Lleida o Amposta han pres mesures de suport com aturar el cobrament de taxes o facilitar espais adequats per a les parades del mercat, i són exemple a seguir.

En qualsevol cas, és imprescindible un canvi en la mirada i si volem que aquestes restriccions, que són imprescindibles, finalitzin, hem de posar cada un i cada una de nosaltres de la nostra part, encara molt més del que estem fent fins ara. I estic plenament convençut que ens en sortirem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.